گزارش تابناک از جدال برای تعطیلی مدارس در آستانه موج جدید آنفلوانزا

علم بهتر است یا سلامتی؟!

گروه استان‌ها - در جلسه فوق‌العاده بررسی وضعیت بیماری‌های تنفسی، مسئولان دانشگاه علوم پزشکی، آموزش‌وپرورش و استانداری کهگیلویه و بویراحمد درباره شیوع احتمالی آنفلوانزا، سناریوی تعطیلی مدارس و نحوه حفظ همزمان سلامت و آموزش دانش‌آموزان اعلام نظر کردند.
کد خبر: ۱۲۱۲۳۵۲
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۴ 02 December 2025

علم بهتر است یا سلامتی؟!

به گزارش خبرنگار تابناک از استان، کهگیلویه و بویراحمد، «علیرضا نیکروز» مدیرکل مدیریت بحران استان، در جلسه فوق‌العاده بررسی وضعیت بیماری‌های تنفسی، گفت: خوشبختانه تاکنون مشکل حادی گزارش نشده، اما تشکیل جلسه ضروری بود، زیرا موضوع سلامت از سطح فردی عبور کرده و می‌تواند بر روان و اقتصاد جامعه اثرگذار باشد.

وی خواستار آماده‌باش دستگاه‌ها شد و اعلام کرد گزارش تحلیل وضعیت توسط کارشناسان ارائه خواهد شد.

«سلامت یا آموزش؟»؛ جدال بر سر تعطیلی مدارس در آستانه موج جدید آنفلوانزا

«رقیه پناهی» رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان نیز در این جلسه با هشدار نسبت به افزایش کشوری ابتلا گفت: بر اساس آمار مرجع ملی، ۲۹/۷ درصد نمونه‌های آنفلوانزا طی هفته اخیر مثبت بوده و این عدد نسبت به هفته قبل ۱.۵ برابر شده است. وی با بیان این نکته که بیشترین موارد ابتلا مربوط به تیپ A (H ۱ N ۲) است، گفت: وجود ۲ تا ۳ مبتلا در یک کلاس از نظر ما نقطه بحران است.

پناهی از ارائه پاورپوینت تخصصی و گزارش تکمیلی برای تصمیم‌گیری درباره تعطیلی احتمالی مدارس خبر داد.

«سلامت یا آموزش؟»؛ جدال بر سر تعطیلی مدارس در آستانه موج جدید آنفلوانزا

«مسلم شریفی» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی نیز با بیان اینکه برخی استان‌ها درصد‌های بالای ابتلا را تجربه می‌کنند گفت: ۵۸ بیمار تنفسی در بیمارستان‌های استان بستری هستند و اگرچه هنوز مورد قطعی آنفلوآنزای مثبت گزارش نشده، اما تعداد تست‌ها کم بوده و افزایش خواهد یافت.

وی یکی از شاخص‌های مهم تصمیم‌گیری را آمار غیبت دانش‌آموزان دانست و گفت: سامانه آموزش‌وپرورش می‌تواند پایه تصمیم تعطیلی باشد.

شریفی هشدار داد: استان در آستانه ورود به موج جدید آنفلوانزا در هفته آینده است و نباید در مداخلاتی همچون تعطیلی مدارس تأخیر شود.

«سلامت یا آموزش؟»؛ جدال بر سر تعطیلی مدارس در آستانه موج جدید آنفلوانزا

اختلاف‌نظر درباره تعطیلی مدارس؛ «سلامت‌محور» یا «آموزش‌محور»؟

در ادامه جلسه، «ایوب رضایی» مدیرکل آموزش‌وپرورش استان با تأکید بر اینکه تعطیلی گسترده مدارس فعلاً منطقی نیست گفت: از ۷۰ هزار دانش‌آموز بویراحمد تنها حدود ۵۰۰ نفر غیبت، داشته‌اند؛ یعنی کمتر از یک درصد، هر چند همین تعداد غایب هم بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا، نبوده است.

وی افزود: تعطیلی بخشی از معماری مدیریت بیماری است، اما بدون شواهد کافی، منجر به افت تحصیلی خواهد شد.

رضایی توضیح داد که در صورت ابتلای چند دانش‌آموز در یک کلاس، مدیر مدرسه مجاز به تعطیلی موردی است، اما تصمیم استانی به تشخیص دانشگاه علوم پزشکی منوط خواهد بود.

«سلامت یا آموزش؟»؛ جدال بر سر تعطیلی مدارس در آستانه موج جدید آنفلوانزا

«عیسی شهامت» معاون امور عمرانی استانداری، در جمع‌بندی نظرات کارشناسان و مسئولان مرتبط، تأکید کرد: نباید منتظر اوج‌گیری ابتلا ماند و باید یک مرحله زودتر تصمیم گرفت.

وی اتکای صرف به آمار غیبت دانش آموزان را منطقی ندانست و گفت: شاخص‌های عمومی ابتلا در سطح استان نیز باید رصد شود.

شهامت خواستار هماهنگی کامل دستگاه‌ها و ارائه آمار روزانه و علمی برای اتخاذ تصمیم درست شد و پیشنهاد داد آموزش‌های عمومی از طریق صداوسیما تقویت شود.

«تعطیلی هدفمند»؛ مدل پیشنهادی برای عبور از دوگانه سلامت – آموزش

بررسی اظهارات مسئولان نشان می‌دهد دو نگرانی اصلی در برابر تصمیم‌گیری وجود دارد:

از یک‌سو دانشگاه علوم پزشکی نسبت به آغاز موج جدید آنفلوانزا هشدار می‌دهد و معتقد است ۲ تا ۳ مبتلا در یک کلاس باید به‌عنوان نقطه بحران تلقی شود؛ از سوی دیگر آموزش‌وپرورش تأکید دارد که تعطیلی گسترده بدون شواهد قوی، خطر افت تحصیلی را افزایش می‌دهد.

در چنین شرایطی، مدل پیشنهادی کارشناسان—که به نظر می‌رسد در حال تبدیل شدن به رویکرد جدید استان است—تعطیلی موردی کلاس‌ها و مدارس مبتلا است؛ به این معنا که:

اگر در یک کلاس چند مورد ابتلا ثبت شد، تعطیلی همان کلاس در اولویت قرار گیرد. اگر در یک مدرسه الگوی تکرارشونده ابتلا دیده شد، تعطیلی مدرسه به‌عنوان مداخله هدفمند اجرا شود.

تعطیلی سراسری تنها در صورت گزارش اپیدمی در سطح شهرستان یا استان اجرایی شود. این الگو می‌تواند ضمن حفظ سلامت دانش‌آموزان، از وقفه سنگین آموزشی جلوگیری کند و عملاً پاسخی میانه برای دوگانه «سلامت – آموزش» باشد؛ دوگانه‌ای که این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری بر مدیریت استان سایه انداخته است.

در پایان، عیسی شهامت معاون امور عمرانی استانداری اعلام کرد جلسه بعدی تصمیم‌گیری روز چهارشنبه و بر اساس آمار دقیق دانشگاه علوم پزشکی و آموزش‌وپرورش برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/ 

آخرین اخبار