محمدعلی بهدانی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه خراسان جنوبی، گفت: به دلیل ویژگیهای خاص گیاه زعفران در طی مراحل رشد و نمو خود از قدرت رقابتی ضعیفی با علفهای هرز برخوردار است.
وی با بیان اینکه کنترل علفهای هرز در مزارع زعفران ارتباط مستقیمی با عملکرد آن دارد، افزود: از قدیم کنترل علفهای هرز مزارع زعفران بدون استفاده از روشهای شیمیایی انجام شده است.
مدیر گروه پژوهش زعفران دانشگاه بیرجند، با اشاره به اینکه زعفران تولیدی ایران فاقد باقیمانده سموم و آفات است، گفت: بر اساس بررسیهای علمی انجام شده در قالب طرحهای تحقیقاتی بیش از 50 درصد کشاورزان از سموم علفکش جهت کنترل علفهای هرز مزارع زعفران استفاده نمیکنند.
بهدانی با معرفی ایران به عنوان مهمترین تولیدکننده زعفران ارگانیک در دنیا، تصریح کرد: برای تحقق این موضوع لازم است که آموزشهایی به زعفرانکاران داده شود تا از مصرف سموم علفکشها شدیداً پرهیز کرده و از روشهای کنترل زراعی استفاده کنند.
وی ادامه داد: با توجه به عطر و طعم زعفران و به ویژه خصوصیات پیاز زعفران برخی جوندگان مانند موش و خرگوش موجوداتی هستند که تهدیدی برای زعفران محسوب میشوند.
مدیرگروه پژوهش زعفران دانشگاه بیرجند تصریح کرد: کشاورزان اگر شرایطی مانند تناوب زراعی، حذف و سوزاندن گیاهان آلوده، تیمار کردن پیازها قبل از کشت را رعایت کنند تا حد زیادی از بروز خسارات توسط قارچها جلوگیری میشود.
بهدانی با بیان اینکه سوابق دانش بومی زعفرانکاران و کشاورزان زیاد است، افزود: این محصول منحصر به فرد از نظر ارگانیک و ارزش افزوده از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی ادامه داد: اتخاذ سیاستهای تشویقی و آموزشی برای کشاورزان و زعفرانکاران باید فراهم شود و از شیوع و گسترش مصرف انواع سموم در مزارع زعفران جلوگیری و بیشتر از کنترلهای زراعی استفاده کنند.
مدیرگروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند خاطرنشان کرد: در خصوص تولید ارگانیک زعفران باید دستگاههای ذیربط حمایت و حتی از دانش کشاورزان قدیمی استفاده کنند تا در آیندهای نزدیک، زعفران استان با برند ارگانیک بتواند درآمدهایی چند برابر فعلی کشور را فراهم کند.