«سهراب صحرایی» مدیرکل شیلات استان کرمانشاه، در گفتوگو با خبرنگار تابناک در کرمانشاه، با اشاره به عوامل کلیدی که موجب رشد قابل توجه تولید آبزیان در استان کرمانشاه طی سالهای گذشته شده است، اظهار کرد: پتانسیلهای آبزیپروری استان و ایجاد مزارع جدید آبزی پروری که با بهرهبرداری صحیح از آنها میتوان شاهد رشد بیشتر در این حوزه بود؛ استفاده از دستگاههای هواده تاثیر معنیداری روی افزایش تولید گوشت ماهی در مناطق داشته است؛ تجهیز مزارع به ماشینآلات مختلف مانند: انواع هواده، سیستمهای تهویه، برگشت آب و ضدعفونی؛ این عوامل در کنار هم به رشد چشمگیر تولید و صادرات آبزیان در استان کرمانشاه در سالهای اخیر منجر شده است.
وی با اشاره به نقش همکاری با بخش خصوصی و نهادهای محلی در توسعه شیلات استان کرمانشاه، افزود: همکاریها از طریق جلسات رفع موانع تولید، جلسات با فعالان بخش آبزی پروری، بازدید از امکانات و گفتوگو با سرمایه گذاران و معرفی به نهادهای تسهیل شده و منجر به موارد زیر میشود:
حل چالشها و مشکلات؛ مشکلات افزایش اشتغال و درآمد؛ استفاده بهینه از منابع؛ حمایت از سرمایهگذاران و تقویت بخش خصوصی؛ تسهیلات و حمایتهای مالی؛ اصلاح قوانین و بخشنامهها؛ تسریع روند استفاده از ظرفیت سدها؛ بررسی پرورش گونههای جدید و توسعه بازارهای تخصصی؛ در همین راستا تقویت همکاری بین دولت، بخش خصوصی و نهادهای محلی از طریق تسهیلات، رفع موانع قانونی و بهرهبرداری از پتانسیلهای موجود، نقش بسزایی در توسعه پایدار شیلات استان کرمانشاه خواهد داشت.
مدیرکل شیلات استان کرمانشاه، تصریح کرد: تمرکز بر بهرهوری آب و تکنولوژی؛ استفاده از فناوری نوین در آبزی پروری؛ افزایش تولید ماهی در قفس؛ تکنیکهای پرورش متراکم؛ استفاده از انرژیهای نو و بهبود نژاد و تغذیه از جمله برنامههایی است که برای افزایش بهره وری و استفاده از فناوریهای نوین در حوزه آبزی پروری کرمانشاه اجرا شده و در دست اقدام است.
وی در ادامه گفت: کرمانشاه با داشتن رودخانهها، سدهای مخزنی و زیرساختهای مناسب، به یکی از قطبهای اصلی تولید آبزیان در کشور (در میان استانهای غیرساحلی) تبدیل شده است. در حال حاضر بیش از ۵۰۰ واحد آبزیپروری در استان فعال هستند که سالانه بالغ بر ۲۲هزار و ۷۸۷ تن انواع ماهی شامل قزلآلا، گونههای گرمابی (کپور، آمور، بیگ هد) و همچنین ماهیان زینتی و میگو تولید میکنند. این واحدها برای بیش از ۳هزار و ۸۴۹ نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی کردهاند.
سهرابی با اشاره به اهمیت ماهیان زینتی در استان، تشریح کرد: در سال ۱۴۰۳، استان کرمانشاه با تولید ۵ میلیون و ۴۵۰ هزار قطعه ماهی زینتی و اشتغالزایی برای ۱۰۹ نفر، جایگاه مهمی را در بازار داخلی این نوع ماهیان کسب کرده و سهم قابل توجهی از صادرات به کشور عراق را نیز به خود اختصاص داده است، براساس گزارش به دست آمده ۱۵ مزرعه پرورش ماهیان زینتی در استان فعالیت میکنند، علاوه بر این ۱۲ مزرعه تولید بچه ماهی از تخم چشمزده نیز در استان فعال هستند. همچنین طرح تکثیر و پرورش ماهی قزلآلا در پایاب سد داریان شهرستان پاوه با ظرفیت تولید ۵ میلیون قطعه بچه ماهی در سال، در دست اجرا است.
وی تصریح کرد: اداره کل شیلات استان کرمانشاه با هدف توسعه پایدار آبزیپروری، اقدامات گستردهای را برای جذب سرمایهگذاری در این حوزه در دستور کار قرار داده است. از جمله این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد: فراهمسازی زیرساختهای مورد نیاز؛ ارائه تسهیلات بانکی؛ مشاوره فنی و مهندسی رایگان؛ تسریع در انجام امور اداری و هماهنگی برای صدور مجوزها؛ اجرای پروژههای شاخص در آینده نظیر: مجتمع پرورش ماهیان گرمابی شهدای قصرشیرین، مجتمع پرورش ماهیان گرمابی دشت خان لیلی در قصرشیرین، پایانه صادراتی سکوی آبزیان در بازارچه مرزی پرویزخان، پرورش ماهی در قفس در دریاچههای مخزنی غیرشرب، مجتمع پرورش ماهیان خاویاری گلین در گیلانغرب و مجتمع پرورش ماهی سردآبی در پایاب سد جامیشان سنقر و کلیایی.
مدیرکل شیلات استان کرمانشاه در پایان بر مزیت مصرف پایین آب در پرورش ماهی نسبت به گوشت قرمز تاکید کرده و این را یک امتیاز استراتژیک در شرایط بحرانی آب دانست و یادآور شد: استاندار کرمانشاه نیز بر تسریع روند استفاده از ظرفیت سدهای استان برای پرورش آبزیان، به ویژه در راستای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، تاکید کرده است. این امر نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک بین دستگاههای دولتی و بخش خصوصی است.